duminică, 3 mai 2015

Muzeul documentar „Mihai Eminescu” din satul Floreşti

Muzeul „Mihai Eminescu” a fost amenajat, la iniţiativa profesorului şi ziaristului Liviu Poenaru, în cinstea marelui poet naţional, care în vara anului 1878 a locuit pentru un timp la conacul magistratului Nicolae Mandrea şi al soţiei sale Zoe Bălcescu-Mandrea. Poetul a călătorit cu trenul accelerat Bucureşti-Viena, coborând la Filiaşi, de unde a luat olacul până la Floreşti.
Şederea lui Eminescu la conacul familiei Mandrea este atestată de o serie de documente, printre care scrisorile expediate de poet din Floreşti prietenilor săi Rosetti (13 iunie) şi Caragiale (13 iulie).
În una dintre scrisori, poetul afirmă că „locul în care sunt e cât se poate de frumos cu râuri, codru, şes, dealuri, munţi semeţi în depărtări, frumos, adecă în toată puterea cuvântului, încât să fiu Bodnărescu, aş nenoroci poate Convorbirile, cu amintirile de călătorie ale unui june. Dar numai grija asta nu o am, ci mă mărginesc a mulţumi zeilor, îndeobşte domnului Mandrea îndeosebi de îngăduirea unui colţ de pădure ce-mi dă toane bune şi sănătate”. (Liviu Poenaru, 1995)
În perioada şederii la Floreşti, poetul a tradus o parte din Documentele Hurmuzachi şi se pare că a terminat „Scrisoarea a III-a” şi a scris „Pe aceeaşi ulicioară”, „O rămâi”, „Lacul”, „Atât de fragedă”, „De câte ori, iubito”.

În 1964 apare primul cerc literar, care ulterior se transformă în Cenaclul „Mihai Eminescu”. În cadrul cenaclului a fost lansată şi revista „Luceafărul”, care până în iunie 2009 ajunsese la numărul 78 (apărea de trei ori pe an).

Muzeul documentar "Mihai Eminescu" - Florești
(sursa: www.gds.ro)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu